Propozycje kawy dla miłośników mocnego smaku

Gdyby chcieć stworzyć skalę mocy kawy, gdzie 1 to napar o delikatnym smaku, a poziom 10 oznacza intensywne doznania, to kawa, o której chcemy tu dzisiaj wspomnieć, byłaby mniej więcej na poziomie między 7 a 9. Czasem trudno przetrwać dzień bez wzmocnienia filiżanką bursztynowego płynu. Na szczęście kawa, o ile jest spożywana z umiarem, przyczynia się do utrzymania naszego organizmu w pełnym zdrowiu, chroni przed wieloma chorobami. Dzisiaj przyjrzymy się dwóm rodzajom kawy – arabice i robuście. Która z nich sprawdzi się wśród miłośników naprawdę mocnego smaku? I gdzie najczęściej wykorzystywana jest kawa ziarnista arabika?

Kawa ziarnista arabika – co warto o niej widzieć?

Znana i lubiana kawa ziarnista arabika z pewnością nie należy do kaw mocnych. Miłośnicy mocnej, gorzkawej kawy nie będą z niej w stu procentach zadowoleni, ale warto zwrócić na nią uwagę, robiąc kawowe zakupy. Dlaczego? Kawa ziarnista arabika jest kawą uniwersalną. Sprawdzi się w domowym użytku, jak i w biurze, gdzie rodzaj kawy powinien być dopasowany dla wszystkich (a więc nie może wyróżniać się niczym szczególnym). Arabika jest delikatna, ale ma „to coś” w smaku. Łatwo ją rozpoznać, bo ma pęknięte ziarna, a pęknięcie to mimowolnie układa się w kształt ładnej litery S. To ciekawe połączenie smakowe. Z jednej strony delikatność, z drugiej głębia smaku. Arabiki najczęściej używa się także w popularnych kawiarniach.

Dla prawdziwych smakoszy – kawa ziarnista robusta

Czym kawa ziarnista robusta odróżnia się od arabiki? Przede wszystkim ilością kofeiny. Mówi się, że ma jej aż dwa razy więcej niż subtelniejsza „siostra” arabika. Kawa ziarnista robusta zapewnia niebanalny zastrzyk energii i głębię smaku. Choć uważana za produkt mniej szlachetny, to wiele osób wprost nie wyobraża sobie bez niej poranka. Jeśli jednak nie chcesz zdecydować się na robustę, podobne wrażenia smakowe zaserwuje ci kawa ziarnista organic dark. Jest to wyjątkowy rodzaj arabiki, cechujący się sporą pikanterią i bardzo mocnym wypaleniem ziaren. Spośród nut smakowych wyróżnia się w niej posmak czekolady. Połączenie delikatnej słodyczy z mocą kawy może okazać się tym, co zachwyci poszukiwaczy nietypowych doznań i aromatów podczas picia kolejnej filiżanki naparu. Kawa ziarnista organic dark cechuje się niską kwasowością i do złudzenia przypomina robustę. Zdradza ją tylko kształt – w końcu robusta ma proste pęknięcie ziarna, a arabika słynną literkę S. Kawa dostępna jest również w wersji mielonej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.