Przemysł spożywczy w czasie koronawirusa
Pandemia koronawirusa dosłownie z dnia na dzień wywołała ogromny kryzys gospodarczy i nie mówimy tutaj jedynie o naszym kraju, ale całym świecie. W ramach reżimu sanitarnego i obostrzeń, które miały zminimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się COVID-19 zamknięte pozostały liczne fabryki, hale magazynowe, punkty handlowe i usługowe czy obiekty rozrywkowe. Tak naprawdę jedynym sektorem rynku, który nie odczuł strat, jest przemysł spożywczy. Wszystko dlatego, że ludzie również w czasie kwarantanny muszą mieć przecież dostęp do jedzenia.
Więcej informacji na temat komponentów jak i surowców dla przemysłu spożywczego uzyskasz na stronie: https://www.kaczmarek-komponenty.pl/ – tylko sprawdzone i rzetelne informacje.
Jak radzą sobie dzisiaj przedsiębiorstwa produkcyjne? Wiele z nich musiało zmienić zasady funkcjonowania. O ile zakłady nadal mogły być otwarte, a nawet wymaga się od nich dostarczania produktów w dotychczasowej ilości i o nienagannej jakości, to jednak system samej pracy zatrudnionego personel uległ zmianom.
Paca odbywa się najczęściej przy zmniejszonej liczbie personelu. Jest to praca zmianowa, a pracownicy z każdego dyżuru nie mają kontaktu z innymi zmianami. Po każdej zmianie powierzchnia produkcyjna jest dezynfekowana, zwiększono zabiegi odkażania hal za pomocą ozonowania. Zatrudnieni mają obowiązek noszenia maseczek ochronnych albo przyłbic oraz rękawiczek jednorazowych, które także muszą być dezynfekowane.
Niektóre produkcje przestawiły systemy działania na takie, które mogą wytwarzać produkty najbardziej potrzebne. Ponieważ dzisiaj stawia się na jakość i eko rozwiązania, wdrożono surowce naturalne, by jeszcze lepiej dbać o zdrowie ostatecznych konsumentów. W przemyśle króluje więc czarna marchew zamiast chemicznych barwników czy krokosz barwieński. Zauważono także zwiększone zapotrzebowanie na określoną grupę produktów, na przykład ekstrakty drożdżowe.
Cieszy fakt, że niektóre duże przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego nie tylko nie odnotowały strat, ale postanowiły również wspierać polski rząd w walce z koronawirusem. Te najlepiej prosperujące przekazały środki na zakup maseczek i przyłbic, a nawet respiratorów do szpitali zakaźnych. Liczne zakłady udostępniły za darmo część swoich wyrobów, by we współpracy z lokalami gastronomicznymi móc serwować za darmo posiłki.
Dzisiaj jesteśmy dosłownie o krok od zwalczenia pandemii. Wdrażane są kolejne etapy odmrażania gospodarki. Biznes wraca do formy, a wszystkie przedsiębiorstwa przemysłowe mogą już funkcjonować. Oczywiście nadal aktualny pozostaje reżim sanitarny, a wraz z nim szczególne środki higieny i ostrożności, natomiast widać, że krajowa gospodarka ma się coraz lepiej.