Pakowanie w folię – kiedy się opłaca?
Maszyny pakujące w folię termokurczliwą sprawdzają się w wielu zakładach przemysłowych oraz produkcyjnych. Można je spotkać szczególnie w miejscach, gdzie realizuje się prace związane z przetwórstwem mięs, warzyw i owoców, które są pakowane tak, aby zachowały swoją świeżość przez dłuższy czas.
Pakowanie w folię ma sens wtedy, kiedy chcesz utrzymać swoje wyroby jak najdłużej przydatne do spożycia, a także zabezpieczyć je, np. przed wysuszeniem lub przedostaniem się do towaru bakterii. Maszyny pakujące w folię termokurczliwą sprawdzają się nie tylko w firmach zajmujących się przetwórstwem żywności. Można je wykorzystać też na magazynach, a także w zakładach produkcji elektroniki użytkowej – praktycznie wszędzie tam, gdzie liczy się hermetyczne zamknięcie produktów i ich ochrona przed zepsuciem lub uszkodzeniami mechanicznymi.
Maszyny pakujące w folię termokurczliwą – jak działają takie urządzenia?
Pakowanie w folię z użyciem maszyny jest dość proste. Urządzenia tego typu wykorzystują specjalistyczną folię na rolkach, która pod wpływem wysokiego ciśnienia jest hermetycznie zamykana wraz z umieszczonym towarem w jej wnętrzu. Nowoczesne maszyny pakujące w folię termokurczliwą umożliwiają przede wszystkim szczelne pakowanie towarów. Maszyny tego typu wykorzystują głównie: system zgrzewający, folię termokurczliwą, fotokomórki, jako licznika produktów oraz pneumatyczne rolki, które pozwalają na przyśpieszenie procesu pakowania w folię. Podsumowując: pakowanie w folię sprawdzi się w przemyśle kosmetycznym, elektronicznym, żywnościowym, jak i nawet w branży farmaceutycznej do hermetycznego pakowania leków.